Softisdag

2010-09-29 @ 15:32:12
Idag är en såndär härlig dag då man bara går runt och degar. Jag degar bokstavligt talat. Bakar just nu smarriga mazariner. Fått in dem i ugnen efter ett väldans sjå så jag inte hade aluminiumformar utan fick försöka få till det i pappformar. Nu väntar bara tio minuter till i ugn och glasering, sen åker de tolv härliga sakerna troligtvis ganska snabbt ner i magarna på min och Tommy.

Hur var min fest då? Jo, jag är så otroligt tacksam att folk tog sig tid för mig (och lite Tommy, födelsedagsfest+inflyttningsfest). Jag hade det trevligt trots omständigheterna och de andra verkade också trivas. Vi var väl ungefär 15 personer med mig och Tommy.

Tjejerna gav jag goodiebags innehållande spa-hanskar, nagellack, kinderägg, såpbubblor (?), cupcake-läppglans, ansiktsmask samt en liten söt chokladbit i världens sötaste påse.

Goodiebag!


Hade på mig min designerklänning från Lipsy London som jag fyndat på superrea! 50% + 25%, fick den för 600kr.Jag har världens bästa vänner!

2010-09-27 @ 21:26:12
Tack alla för ert stöd i vårt sörjearbete. Varje kommentar, telefonsamtal, SMS, kramar... har betytt så mycket att ni förstår inte. Vad hade jag gjort utan er? Jag hade förmodligen inte orkat kämpa på, ni ska veta hur stöttad jag känt mig. Jag älskar er!

Och tack alla för att ni var med och förgyllde min 22-årsdag i lördags kväll, tack för de fina presenterna (keramikmålning med instruktör, blommor, pengar, presentkort, träningsskor, ännu mer blommor, prydnader, ÄNNU mer blommor).

Även fast det bara är materiella ting har tanken bakom tinget berört mig så djupt så djupt. Jag bröt till och med ihop av lycka när jag fick buketten från Malin, Erik, Malin, Stefan och Sabina via blomsterbud. Grinade som en liten unge, och det var (nästan) enbart lyckotårar.

Jag uppdaterar antagligen mer imorgon eller senare ikväll, med bilder från min födelsedag och hur min senaste vecka sett ut. Stay tuned!

Ett minne till min mamma

2010-09-23 @ 22:06:41
Britt-Marie Nyström (Wälsäter), 19550415 - 20100922

Jag tycker inte vi ska prata sjukdom just nu, även om mamma var sjuk under en stor del av sitt liv, hela mitt liv. Jag vill minnas mamma som den person hon var när hon fortfarande var klar i huvudet fram till min 16-årsdag. För det var då allting hände, som mina närmsta vet om, det jag här inte vill gå in i detalj på. Självklart måste jag inkludera sjukdomstiden, men det är inte syftet med detta hedrande.


Mamma föddes som andra barn och enda dotter till Birgitta och Erik Wälsäter 1955. Hon växte upp på en herrgård strax utanför Norrköping tillsammans med sin mamma och pappa och bror Sven, och enligt folk var hon en solstråle redan som ung.

Mamma träffade min pappa, Berndt-Uno Nyström, i tonåren då hon spenderade somrarna hos sin farmor här i Värmland. Pappa åkte förbi på sin gamla moped och mamma tyckte att han var absolut störtlöjlig, så det var inte kärlek vid första ögonkastet där inte. Men en vänskap växte fram och ur den skapades kärlek. De gifte sig 1976, mamma 21 år och pappa 22 år och flyttade till det hus på Kronoparkens villaområde jag kallar "hemma-hemma" numera. Mamma arbetade under en period som sjukhussektreterare, bland annat på BB.

19790724 fick min mamma och pappa sitt första barn, en son de döpte till Richard. Richard var en riktig busunge som ställde till med hyss mest hela tiden, trots denna prövning tappade mamma aldrig humör eller tålamod. Hon älskade sin son högt och erbjöd honom allt som kan erbjudas i detta liv.

Snart fick min mamma sitt sjukdomsbesked. Hon hade fått MS, som på det tiden var ett litet forskat område, och det fanns därför inga mediciner mot själva tillståndet. Nu för tiden finns det bromsmediciner och jag fick till och med höra om ett botemedel för bara någon vecka sedan, men det biter ju förstås inte på väldigt sjuka människor. Det var inte MS i sig som tog min mammas liv, utan följder och komplikationer.

Efter att mamma fått det tråkiga beskedet valde hon och pappa att skaffa ett till barn medans mamma fortfarande skulle orka med en graviditet samt barnuppfostring och föräldraskap. Ur detta frö till viljan att få en dotter växte jag fram, 19880926, en liten liten flicka på 2½ kilo, född med kejsarsnitt.

Jag minns naturligtvis inte mina första år, men folk har berättat att mamma vid denna tid inte längre orkade jobba och gick i sjukpension. Hon la all sin tid och all den energi hon hade kvar på mig och min bror, på att vi skulle få den bästa av uppväxter och de bästa av förutsättningar.

Allteftersom tiden rullade vidare blev mamma mer orkeslös och energifattig och klarade inte av oss båda tjugofyra timmar om dygnet, då min pappa var ute på resor i jobbet mycket. Till sin hjälp hade hon därför en underbar släkt och underbara vänner. Hennes mamma, min mormor, ställde alltid upp på att passa mig och Richard, att städa, att laga mat, att leka. Hennes pappa, min morfar, körde oss till dagis, skola, vänner samt andra aktiviteter. Min granne Marlene satt barnvakt till som tätt, Linda-på-hörnet lärde mig cykla, Linda Timar hade det häftigaste akvariet och deras mammor och pappor behandlade mig så väl.

Även fast min mammas sjukdomförlopp gick ganska fort, har jag många minnen av den pigga, glada och vackra kvinna hon var. För att skriva ner alla skulle jag nog kunna fylla en hel bok, så jag nämner istället några minnen som betytt extra mycket för mig.

Ett ganska tidigt minne jag har utspelar sig vid middag hemma i villan. Mamma och pappa hade stått i köket och gjort en skaldjurssallad som är en av mina favoriträtter. Vi äter och pratar och skrattar, har en underbar kväll med tända stearinljus och dimmad belysning. Mamma blir efter maten trött och vill upp på övervåningen och lägga sig och vila eller sova. Hon var vid denna tid inte permanent rullstolsbunden och ett helt handikappsanpassat hus hade vi inte, hissen fick vi på senare år. Så pappa tog henne helt enkelt i famnen och bar upp henne för trappan. Hon var på så gott humör och pratade och skrattade hela vägen upp till sovrummet. Jag vet inte varför jag minns just detta, men jag tror minnet är sammankopplat med välbehagskänslor. Jag var så lycklig den kvällen, för mamma var så pigg och glad.

Ett annat minne handlar om mig och det gosedjur hon gjort åt mig, som var en klar favorit. Gosedjuret påminde om barbapappa med färgglada fläckar, jag minns dock inte vad jag kallade den. Vi var på den årliga kräftskivan ute i sommarstugan som mamma tyckte så mycket om, och givetvis jag också. Vi barn höll på att göra våra egna knasiga, färgglada kräftskivehattar, då jag plötsligt inser att mitt gosedjur var borta. Jag letade och letade och letade, men kunde inte hitta den någonstans, då mamma får syn på mig och frågar vad som står på. Jag berättade att gosedjuret var borta och tillsammans letade vi verkligen överallt, men vi hittade den aldrig. Inga sura miner för det, vi hade försökt vårt bästa, och gick istället tillbaks till huset mittemot där kräftskivan hölls och hade en toppenkväll.

Jag minns väl hur mamma var som person. Jag tror inte att hon någon gång, inte en endaste, höjde rösten mot mig, varken som söt flicka eller trotsig tonåring. Jag var nog inte alltid den lättaste att ha att göra med, men jag var i alla fall snäll.

Mamma var en väldigt givmild människa. Vadhelst jag önskade mig fick jag, och oftast direkt. Jag tror också att det kan ha att göra med att jag var så fruktansvärt stönig, och mamma hade svårt för att säga nej. Men mest givmildhet. Det hon inte kunde ge mig som andra mammor kunde, kompenserade hon i prylar. Leksaker mest, jag var inte speciellt intresserad av kläder förrän vid en senare ålder, men också teknikprylar (tänk Walkman, Tamagochi, CD-skivor). Hon ville alltid mitt bästa och att det aldrig skulle fattas mig något.

Hon var också en av de snällaste människor som någonsin vandrat på denna jord. Hon var aldrig svår att ha att göra med för någon, hon ställde alltid upp, hon fanns alltid där med sitt stora hjärta. Hon hade också en väldig humor och fick folk att skratta, ofta och mycket. Hon var lugn och hade inte ens en gnutta hett temperament. Hon var lyhörd och omtänksam, och envis. Den egenskapen har jag definitivt fått från henne, då folk säger att jag är fjantigt envis och stönig emellanåt, och det har jag varit ända sedan jag var liten.

Jag vill minnas min mamma som hon var när jag var yngre, när hon fortfarande var tillräckligt pigg för att delta i middagar, på helgkvällar och i aktiviteter. När hon kände sig frisk nog att ta med oss ungar till nöjes- och temaparker, hämta och skjutsa oss samt gå i butiker och leksaksaffärer. Nej, jag vill inte minnas henne så, jag ska minnas henne så. Så och som den personlighet hon var. Hon var unik, en one in a million-människa. Det finns ingen annan som min mamma, och jag är så stolt att få vara hennes dotter, och att ha haft henne vid min sida så länge som jag fått ha henne. Min mamma.

Du är guld värd mamma, och jag älskar dig. Jag hoppas att du fått komma till en bättre plats, och jag hoppas att du fått träffa din pappa som älskade dig så högt. Om du visste hur saknad du kommer att vara. Föralltid.


...

2010-09-23 @ 00:00:29
Jag kanske uppdaterar om läget imorgon... det märks.

Godnatt.

2010-09-20 @ 01:53:58
Så kom denna dagen till sitt slut. Har varit en sjukt effektiv söndag ur produktivitetsperspektiv. Har städat, diskat, bakat, haft mormor och morbror över, handlat, röstat, packat saker från Tommys old place, varit hos Malin och Erik med Stefan och Sabina och nu är jag olaglig och tankar The Sims 3 Gasen i Botten.

Imorgon blir det tvättstuga, träna, bjuda Malin och Erik på middag samt plugga. Gillar tempot!


Fullt ös!

2010-09-19 @ 18:30:56
Idag blir det en helkväll hos Malin och Erik plus Stefan och Sabina. Gott sällskap, Trivial Pursuit, Valvaka... spännande att se hur det går i valet.

Jag och Tommy har i alla fall röstat idag, följt av ett besök till farfars grav med ljung (han skulle fyllt 98 år), samt bakat sockerkaka och havreflarn. Sen tog vi oss en tripp hem till Tommys gamla lya och försökte röja bort fyrtio ton skräp. Han har en så'n där personlighet som vägrar slänga någonting. En spik spa sparas på, en gammal trasig affisch ska in i garderoben, trasiga julgranskulor har ett jättestort värde... aldrig sett så mycket skit i hela mitt liv.

Men nu är det typ klart hemma hos honom. Jag själv måste rensa vinden i villan samt mina garderober innan jag helt och hållet förflyttat mig från boende A till boende B.

Nu blir det att göra sig i ordning och fundera på vad man ska hinna käka. Köss!

Såhär mitt i städningen

2010-09-18 @ 21:18:36
Håller på att städa, för imorgon kommer mormor till nya lägenheten för första gången. Jag sorterar tvätt, organiserar, diskar, dammsuger och tittar på TV... på TVn är det debatt rörande detta hypade val. Och tanken slog mig, att Fredrik Reinfelt ser ju ut precis som Alfons pappa! Googlade detta fenomen och insåg att jag inte var den första att notera slående likheter.Glöm inte att rösta imorgon, varje röst räknas i det stora hela vare sig du tror det eller inte. I dagens Aftonbladet finns en stor artikel om att det endast skiljer 175 000 röster mellan blocken. Så rösta, för ert deltagande i demokratin.

Bakiiiis

2010-09-18 @ 18:11:02
Har just varit och handlat massa bakissaker, typ isglass, juice, cola, saft, festis, filmjölk, frukt. Tänkte förtidsrösta idag men det stängde klockan 15, så får snällt vänta tills imorgon.

Hade en trevlig kväll igår dock, trots lite sura miner, tack mina damer och herrar!

Snott från Malin;

1. Hur gammal är du om fem år? 26 år, 11 månader och tre veckor.
2. Vem var den sista du träffade? Tommy antar jag
3. Hur lång är du? 158cm
4. Vilken var den senaste filmen du såg? Toy Story 3D tror jag, har guldfiskminne.
5. Vem ringde du senast? Min bror
6. Hur löd ditt senaste sms och till vem? "Haha, ja det var som fan" till min bror
7. Vad är dagens planer? Städa, baka, diska, kolla på gårdagens Idol
8. Föredrar du att ringa eller skicka sms? Det beror på, men skulle nog helst ringa
9. Är dina föräldrar gifta, sambos eller skilda? Gifta
10. När såg du senast din mamma? Oj... ett par veckor sedan ungefär.
11. Vilken ögonfärg har du? Gröna
13. Har du någon gång hittat en katt? Ja, när jag var liten och bodde i villan gick det runt en katt utanför som jag alltid matade och som sen "flyttade in". Den "nya" katten var det ju inte jag som hittade personligen.
14. Vilken är din favoritplats? Liseberg! Eller i någon klädbutik.
15. Vilken plats föredrar du minst? Trånga utrymmen (har klaustrofobi aka cellskräck).
16. Var tror du att du befinner dig om tio år? Har antagligen (hemska tanke) fått barn och arbetar med någonting jag tycker om.
17. Vad skrämmer dig? Ensamhet.
18. Vem fick dig att skratta senast? Tommy.
19. Är du för ung för att äga vinylskivor? Jag äger faktiskt inte... men när jag var liten hade vi en vinylspelare och massa skivor, dock samlade väl jag typ på kasettband (Smurfarna!).
20. Har du stationär eller bärbar dator? Stationär, vill ha en bärbar också.
21. Sover du med eller utan kläder på dig? Näck.
22. Hur många kuddar har du i sängen? Fyra.
23. Hur många landskap har du bott i? Två som jag varit fast bosatt i, Värmland och Uppland. Spenderade mycket tid i Bohuslän på västkusten när jag var yngre också.
24. Har du någon gång spytt? Lite för många gånger på helgerna...
25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota? Skor, men strumpor inomhus.
26. Är du social? Ganska så!
27. Favoritglass? Marängsviss all the way.
28. Vad skulle du göra om du vann en miljon? Jag har mina planer ;-)
29. Tycker du om kinamat? Mycket!
30. Tycker du om kaffe? Nja, det funkar att sällskapsdricka vid fika och liknande.
31. Vad dricker du till frukost? Pucko, te eller juice.
32. Sover du på någon särskild sida? Höger sida, vänster sida ger mig mardrömmar, har alltid varit så, så länge jag kan minnas.
33. Kan du spela poker? Antar att mitt pokerface suger, men kul är det. Vunnit över grabbgänget ett par gånger.
34. Tycker du om att mysa? Jag är rätt mysig av mig.
35. Är du en beroendemänniska? Absolut... snusar, knarkar musik, dricker kopiösa mängder Coca Cola...
36. Känner du någon med samma födelsedag som din? Ja, en gammal klasskamrat som är ett par timmar äldre än mig, samt mitt ex systers exman.
37. Vill du ha barn? Inte nu, men jag antar att jag kommer dit.
38. Kan du några andra språk än svenska? Engelska, lite tyska, franska, lite italienska, lite spanska, självklart norska samt ska läsa latin och japanska.
39. Har du någonsin åkt ambulans? En gång vad jag kan minnas, njursten hejhå!
40. Föredrar du havet eller en pool? Pool tror jag. Ogillar saltvatten i munnen samt maneter.
41. Vad spenderar du helst pengar på? Kläder, skor, smycken, teknik, inredning, mat.
42. Äger du dyra smycken? Nja, har några släktklenoder, men de använder jag inte (förutom en ring).
43. När känner du dig lycklig? När jag inte stressar, när jag kan känna mig totallugn, att jag har gott om tid och att jag gillar stunden.
44. Vad var det senaste du stoppade i munnen? En isglass som hette Raketen.
45. Vem är den roligaste människan du känner? Tommy är jobbigt rolig ibland, sådär så att man gråter av skratt. Emem är helt sjukt rolig också.
46. Välj ett ärr på din kropp? Hela min vänsterfot är ett är.
47. Vad har du för ringsignal? Någon som följde med HTC-telefonen jag köpte för ett par veckor sedan, har varit för lat för att byta.
48. Har du kvar klädesplagg sen du var liten? Tror mina första skor hänger i villan någonstans.
49. Flirtar du mycket? Jag är nog ganska flörtig av mig, ja. Men på ett bra sätt, det är en del av min personlighet.
50. Vart togs din profilbild för din blogg? Vet inte ens vad jag har för profilbild.
51. Kan du byta olja på bilen? Ja!
52. Har du fått fortkörningsböter? Nepp.
53. Vilken var den senaste bok du läste? Dan Brown - Den Förlorade Symbolen
54. Läser du dagstidningen? Mer kvällstidningsmänniska.
55. Prenumererar du på någon veckotidning? Ingen veckotidning, men månadstidningar; SOLO och Illustrerad Vetenskap.
56. Dansar du i bilen? Hur dansar man i bilen? Har väl hänt att jag diggat med hela kroppen, men inte dansat dansat.
57. Vilken radiostation lyssnade du på senast? Åh det vet jag inte.
58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? "Att göra" och "att handla".
59. När var du i kyrkan senast? Var inne i en kyrka i Rumänien, eller rättare sagt, katedral.
60. Vilka personer utmanar du? Med det här? Malin, Malin, Emem, Tina, Sabina, Elena.

Halloooow

2010-09-18 @ 01:05:50
Sitter hemma hos Malin och Erik. Just kommit hem från en underbar kväll på restaurang, gott sällskap, gott vin, gott allt. Klunkar nu i mig av Malins tysklandsvin vilket är ruskigt gott. Lite bilder från ikväll!

Mer bilder sen!

Nattshopping

2010-09-17 @ 02:11:01
Just glott på Idol på TV4Play och blev helt kär i en tjejs klänning. Mindes att jag sett den på Nellys.com och funderade på om den kanske hade kommit in i min storlek igen, för jag blev tokig i den när jag såg den online. Rätt som det var satt jag där, framför världens farligaste onlinebutik och hade klickat hem åtta klänningar...

...ångesten fick mig dock att reducera åtta till endast två, så lite nöjd är jag ända. Kraftansträngning för att vara jag kan jag lova.

Hi, my name is Maria, and I'm a shopaholic.

Nattens fynd

Min egen stund

2010-09-16 @ 14:48:33
Sitter hemma idag, med världens jävla mensvärk, och försöker komma på saker som gör mig gladare. Igår natt bakade jag kärleksmums (helt underbara) och idag har jag gjort en slags gröt/kräm vi åt på dagis för sisådär 18 år sedan, som heter Klappkräm. Superenkelt och supergott!

För en extra fluffig kräm, vispa krämen intensivt med en elvisp under ca 1 minut.

Klappkräm, en portion


Du behöver;
  • 2dl vatten
  • ½ dl valfri röd saft
  • ½ dl mannagryn
Koka upp vatten och saft i en gryta. Tillsätt mannagryn och rör om till innehållet i grytan blir krämig konsistensen och rosa. Låt svalna. Käka gärna med mjölk och varför inte lite sylt eller bär.

Woohoo!

2010-09-11 @ 17:29:54
Tillbaks i Sverige nu, efter min Rumänien-resa. Berättar mer senare, står just nu i köket och lagar kyckling, bearnaise-sås, potatis-vitlöksgratäng, sallad... en riktig lördagsmiddag.

Köpte en TV idag också, en liten söt sak jag tänkte ha på väggen i sovrummet. 32" full HD, duger gott och väl till "jag-kan-absolut-inte-sova" TV-gloende.

Ikväll vet jag inte vad som händer, alla sliter och drar i mig. Malin vill ha med mig på tjejkväll, Sofie vill umgås, Emem har avskedsfest... och jag känner verkligen att jag inte orkar göra ett ruttet skit. Huvudvärk har jag också. Tror det blir lugnahelgen med tanke på att jag kom hem vid 1 igår natt, och hade rest 15 timmar i sträck, och haft en sjukt innehållsrik vecka.

Och förresten, jag bloggar från datorn i nya lägenheten nu, fick internet lagom till att jag kom hem, yippeee!

mobilblogg

2010-09-03 @ 15:59:48
Verkar funka att blogga från mobilen? Kanske kommer blogga lite oftare i så fall, har nämligen ingen dator just nu mitt i flytten. Uppdaterar min Twitter ganska ofta dock, så följ mig där nu då :) http://www.twitter.com/mimoliin

RSS 2.0